Uzavreté terárium cirkuluje vodu podobným spôsobom ako prírodné zrážky. Vlhkosť sa kondenzuje na kvapky vody, ktoré neustále padajú späť do pôdy. Akonáhle je Vaše terárium vyvážené, mali by ste vidieť kvapôčky tvoriace sa v hornej časti terária, inak bude sklo číre. Zahmlené sklo naznačuje veľa vody v teráriu, v systéme. Riešením je otvorenie terária na 6-8 hodín, najlepšie v noci, no kľudne môžete aj počas dňa. Akonáhle vetranie „vyčistí“ sklo, môžete terárium znovu zavrieť, ale naďalej ho sledujte. Akonáhle si Vaše terárium nájde svoje miesto v interiéri u odporúčame ho vyvetrať aspoň na 2 dni a následne ho zavrieť.

Sledujte či na listoch nie sú príznaky vädnutia alebo žltnutia. Ak sa vyskytne niektorý z týchto príkladov, skontrolujte pôdu či je suchá alebo mokrá. Ak pôda bude suchá, výdatne pokropte destilovanou vodou a nechajte terárium otvorené celý deň.

Všetky zatvorené teráriá a rastliny v nich vyžadujú svetlý polotieň alebo pár hodín slniečka, no chráňte ho pred priamym slnkom prioritne v lete, tak aby sa rastliny v teráriu nespálili. Parapet okna v lete nie je vyhovujúci. Ideálna poloha pre teráriá je kdekoľvek v interiéri, tak aby mali rastliny v teráriu štandardné denné svetlo.

Nebojte sa pristrihávať svoje rastlinky v teráriu. Listy každej rastlinky by ste mali odstrihnúť, keď sú väčšie ako by mali, alebo podľa Vašich preferencií. Platí to aj v prípade, že rastlinky začnú zakrývať tie ostatné a obmedzovať akékoľvek slnečné svetlo na celé terárium.

 

Zanechať komentár