AKO SKLENENÁ „SKRINKA“ ZMENILA SVET

„The Wardian Case“, ktorý vynašiel Dr. Nathaniel Bagshaw Ward v 19. storočí, spôsobil revolúciu v preprave rastlín a zohral kľúčovú úlohu v šírení botanických znalostí a rozvoji moderného záhradníctva.

Dr. Nathaniel Bagshaw Ward, britský lekár a amatérsky botanik, náhodne objavil koncept „The Wardian Case“ v roku 1829. Všimol si, že rastlinám v uzavretej sklenenej nádobe sa darilo v sebestačnej mikroklíme.

Dr. Ward bol lekár s vášňou pre botaniku. Jeho osobne zozbieraný herbár predstavoval 25 000 exemplárov. Paprade v jeho londýnskej záhrade však boli otrávené londýnskym znečistením ovzdušia, ktoré pozostávalo najmä z uhoľného dymu a kyseliny sírovej. Choval zámotky molí v uzavretých sklenených fľašiach a v jednej zistil, že spór papradia a druh trávy vyklíčili a rástli v troche pôdy. Nechal ju neporušenú asi štyri roky, pričom si všimol, že tráva raz zakvitla. Po tomto čase však tesnenie zhrdzavelo a rastliny čoskoro zomreli na zlý vzduch. Pochopil možnosti. Nechal si od stolára postaviť tesne priliehajúcu presklenú drevenú skriňu a zistil, že papradi, ktorá sa v nej pestuje, sa darí.

Neskôr doktor Ward uľahčil obchod s rastlinami po celom svete. Umožnením prepravy spotrebného tovaru, ako je ovocie a kvety, spolu s tržnými plodinami, ako je káva, cukor a guma, pomohlo formovať moderné a globálne chuťové bunky a ekonomiku zároveň. Sklenené terárium sa ako objekt stal nezabudnuteľnou výzdobou alebo projektom základnej školy. Zmenilo v priemyselnej ére jedlo, botaniku a obchod.

Skleníky využívajú na vykurovanie priestoru slnečné žiarenie a vytvárajú tak teplejšie prostredie priaznivé pre tropické rastliny. Oba systémy používajú podobnú technológiu a štruktúru, ale skleníky zvyčajne vyžadujú ďalšie polievanie a zásahy človeka, narozdiel od skelených zatvorených terárií.

História sa mení, no funkcia terárií ostáva po stáročia nezmenená. Dnes je Wardian Case najčastejšie viditeľný v jeho dekoratívnom nástupcovi, modernom teráriu a práve my ho Vám ponúkame.

 

Zanechať komentár