VZDUŠNÉ RASTLINY – TILLANDSIE

Vzdušné rastliny, tiež známe ako Tillandsie, patria do čeľade Bromeliaceae a predstavujú jedinečný druh rastliny. Vzdušné rastliny pochádzajú z lesov, hôr a púští Strednej a Južnej Ameriky, ako aj na juhu Spojených štátov. Zvyčajne rastú v rôznych biotopoch vrátane stromov, skál a dokonca aj telefónnych drôtov, pričom využívajú svoje špecializované koreňové štruktúry na ukotvenie.

Nevyžadujú na rast pôdu. Namiesto toho absorbujú vlhkosť a živiny cez svoje listy zo vzduchu, vody a zvyškov okolo nich. Toto prispôsobenie im umožňuje prosperovať v rôznych prostrediach vrátane mestského prostredia a vnútorných priestorov.

Známych je doteraz vyše 600 druhov, no ich počet neustále rastie. Existujú v širokej škále tvarov, veľkostí a farieb. Môžu sa líšiť od malých, jemných druhov až po väčšie, robustnejšie. Niektoré druhy majú tenké listy podobné tráve, zatiaľ čo iné majú husté listy. Mnohé vzdušné rastliny produkujú farebné kvety.

Starostlivosť o vzdušné rastliny je relatívne nenáročná. Aby sa im darilo, vyžadujú jasné, nepriame svetlo a dobrú cirkuláciu vzduchu. Tillandsie odporúčame kropiť 2-krát do týždňa. Po namočení je dôležité nechať rastlinu úplne vyschnúť. Po pokropení potraste Tillandsiou, aby všetka nadbytočná voda sa eliminovala. Tillandsiu môžete utrieť aj handričkou, no zaobchádzajte s ňou veľmi opatrne, aby ste ju nezlomili.

Ľudia s obľubou používajú Tillandsie pre ich všestrannosť v dizajne a dekorácii. Môžete ich vystaviť rôznymi spôsobmi, napríklad na stojany, na závesné dekorácie alebo pripevniť na drevo.

 

Zanechať komentár