HISTÓRIA TIFFANY TECHNIKY NA DLANI

Technika Tiffany, tiež známa ako metóda medenej fólie alebo metóda farebného skla, je metóda používaná pri vytváraní umeleckých diel z farebného skla. Jeho priekopníkom bol Louis Comfort Tiffany, americký umelec a dizajnér, koncom 19. storočia. Tiffany, syn Charlesa Lewisa Tiffanyho, zakladateľa renomovaného klenotníctva Tiffany & Co., je známy najmä svojou inovatívnou prácou v oblasti farebného skla. Bol jedným z najoriginálnejších a najkreatívnejších umelcov tej doby. Ako syn bohatých rodičov Tiffany mladší študoval maľbu v Paríži, rád cestoval a navštevoval Španielsko či Francúzsko.

Louis Tiffany, jeden z prvých v Amerike sa obrátil k modernému, elegantnému a sofistikovanému štýlu, ktorý v tom čase v Európe prekvital.

Okrem toho je známy ako prvý priemyselný dizajnér. Tiffany miloval genialitu a bol posadnutý dokonalosťou. Hlavným cieľom a víziou, ktorú chcel priniesť do Európy bolo vytvoriť novú estetiku, ktorá by najlepšie odrážala americký životný štýl.

Tiffany pôsobil od roku 1870 do polovice 20. rokov. Na začiatku svojej kariéry sa Tiffany pred verejnosťou objavil okrem maľby aj ako architekt, ktorý sa zaoberal krajinným dizajnom a interiérmi, tvorbou nového nábytku, kobercov a tapiet.

Pri svojich dielach používal materiály ako: bronz, keramika, striebro, drevo, železo, meď a sklo. Tiffany navrhlol obrovské množstvo predmetov rôznych vecí, od svietnikov a krížov až po stolové telefóny, hodiny a rámy na obrazy.

Jeho vynikajúce kreácie nepochybne publikum ocenili, ale skutočnú slávu priniesli výrobky zo skla Tiffany, vitráže Tiffany a ďalšie výrobky. Sklo vďaka svojim jedinečným vlastnostiam otvára nekonečné príležitosti pre kreativitu a implementáciu nových nápadov.

Pod vedením skúsených majstrov Tiffany vyrábal tisíce vitráží a lámp, príborov, mozaík a šperkov. Významným mílnikom v jeho kariére bol rok 1882, kedy jeho spoločnosť Tiffany dostala od amerického prezidenta Chestera A. Arthura žiadosť o obnovenie určitých častí Bieleho domu. Prezident Arthur, rodený Newyorkčan, bol s dielami Tiffany očarený.

Táto technika sa nachádza v niektorých častiach bieleho domu dodnes.

Spájaním technikou Tiffany sa z obyčajného skla stane veľmi pevná a ľahká konštrukcia. Nová metóda umožňovala spájať vitráže z ľubovoľného počtu malých kúskov skla, čo výrazne zvýšilo ich krásu.

Technika Tiffany spôsobila revolúciu v umení vitráží a dodnes zostáva vplyvná. Umelcom otvorila nové možnosti a prispela k vzniku štýlov secesie a art deco. Tiffanyho prínos svetu umenia mu vyniesol široký ohlas a jeho diela sú teraz vysoko cenené zberateľmi a múzeami po celom svete.

Celkovo predstavuje technika Tiffany významný pokrok v remeselnej výrobe vitráží, ktorá sa vyznačuje zložitým dizajnom, živými farbami a starostlivým dôrazom na detail.

 

Zanechať komentár